Tapflo

ТОВ "Тапфло Україна"

БРОШУРИ ТА ІНСТРУКЦІЇ

В’язкість рідини та її вплив на насосне обладнання | блог Tapflo

Під час вибору підхожого насоса для перекачування будь-яких речовин, серед інших характеристик, обов’язково враховується їхня в’язкість. Якщо не брати її до уваги, обладнання може вийти з ладу практично відразу після першого запуску. Щоб цього не сталося, розглянемо, що являє собою в’язкість і як вона впливає на мембранний насос та інші насосні пристрої.

 вязкость жидкости

Що таке в’язкість рідини

В’язкість — це властивість рідин, завдяки якому вони чинять опір зсуву. Речовина з високою в’язкістю — густа й важкоплинна, з низькою — рідка й легкоплинна. Основа цього процесу — дія міжмолекулярних сил чи внутрішнє тертя. Якщо говорити найпростішими словами, то в’язкість — це опір потоку. Оскільки насос купується саме для створення потоку речовин у певному напрямку, ця характеристика має велике значення під час вибору підхожого обладнання.

Вона буває кінематичною чи динамічною. Щоб купити насос, що ідеально відповідає характеристикам речовини, що перекачується, найбільш важлива саме кінематична в’язкість. Вимірюється вона у квадратних метрах на секунду (м²/с) чи стоксах (Ст).

 

Залежність в’язкості рідини від температури

Під час зниження температури вона посилюється, у разі підвищення — знижується. Для різних видів рідини є свій температурний поріг. Наприклад, для перекачування шоколаду чи меду найчастіше потрібно встановлювати на насос кожух обігріву, щоб максимально зберегти високу температуру. Інакше ці речовини повністю застигнуть і виведуть обладнання з ладу.

 

Як визначити в’язкість рідини

Найпростіший метод — знайти в мережі таблиці поширених рідин та їхніх характеристик. Таких відомостей досить багато, але не завжди можна покладатися на їхню ідеальну достовірність. Для більш точного та наукового способу використовують спеціальний прилад, який називається віскозиметром.

Найпростіший варіант цього приладу представлений у вигляді тримача з лійкою об’ємом 100 мл та з діаметром нижнього отвору до 4 мм. Кількість секунд, за які 100 мл робочої речовини витікає з нижнього отвору, є показником в’язкості.

 

Важливість в’язкості в харчовій промисловості

Ця характеристика має дуже велике значення в харчовій промисловості, оскільки істотно впливає на смакові якості та текстуру продуктів харчування. Наприклад, для шоколаду вона визначає його гладкість і товщину, а для соусів та супів в’язкість — визначальний параметр того, як вони відчуваються в роті. Її найменша зміна відразу викликає в споживача відторгнення або, навпаки, краще сприйняття смаку.

Також рівень в’язкості важливий для зручності використання продуктів. Якщо говорити про кетчуп, то він має бути досить густим, щоб утримуватися на хлібі, але не надто, щоб обтяжувати його.

 

Вплив в’язкості середовища, що перекачується, на насос

Ця характеристика має властивість змінюватись, залежно від швидкості, з якою працює насос. Існує 4 основні групи речовин, які поводяться певним чином, незалежно від питомої в’язкості:

  • Вода, розчинник для фарби, спирт. Для цих продуктів не має значення швидкість перекачування. Вони завжди течуть однаково. Тому їм ідеально підходить стандартний відцентровий насос.
  • Пластичні рідини. Мають точку опору, тобто межу плинності, яку потрібно подолати, перш ніж вони почнуть текти. Після цього в’язкість зменшується в міру того, як перемішуються рідини. Найяскравіший представник пластичних речовин — кетчуп. Чим сильніше його струснути, тим краще він потече.
  • Дилатантні. Це речовини, в’язкість яких значно збільшується на високих обертах насосу. Дилатантний ефект властивий речовинам, частинки яких щільно розташовані один до одного й перемішані рідиною. Коли насосне обладнання працює на невисоких обертах, шари рідини, що перекачується, рухаються повільно, і рідина між ними встигає їх змащувати. Завдяки цьому матеріал вільно перетікає. Зі збільшенням швидкості роботи насоса посилюється зсув щільно розташованих частинок, і рідина не встигає заповнювати простір між ними, що призводить до сильного тертя та загусання. Найкращий приклад — масло та вершки, які збиваються на високих швидкостях і стають практично твердими.
  • Тиксотропні. Це речовини, які мають перекачуватися без зупинки. Оскільки під час зупинки обладнання вони одразу загусають. Сюди належать мило, дьоготь, фарби, що не крапають, клей, целюлозні матеріали, крохмаль.

Тобто, щоб купити насос, який прослужить багато років, потрібно обов’язково враховувати, до якої категорії належить середовище, що перекачується. Якщо перекачувати дилатантні рідини звичайним відцентровим насосом, він згорить, як тільки вони зіб’ються.

 

Типи харчових насосів для перекачування в’язких рідин

Як ми вже розібралися, тип речовини, що перекачується, має найбільше значення під час вибору підхожого насоса. Найкращі варіанти для транспортування високов’язких речовин — мембранний та перистальтичний насоси. Нижче докладно розглянемо переваги моделей від Tapflo.

 

Мембранний насос

Гігієнічна серія мембранних моделей — чудовий варіант для високов’язких та щільних середовищ. Таке обладнання впорається з будь-якими продуктами не тільки харчової промисловості, а й хімічної, фармацевтичної, оскільки стійке до перекачування агресивних (кислот, лугів) і вибухонебезпечних речовин. Особлива конструкція гарантує повну гігієнічність і герметичність, матеріали виготовлення сертифіковані й не впливають на речовини, що перекачуються.

Діафрагмове обладнання підійде для транспортування йогуртів, вершкового та плавленого сиру, кремів, молока, майонезу, гірчиці, томатних продуктів, соків, тіста, пива та виноградного сусла.

 

Перистальтичний насос

Перистальтичний насос Tapflo представлений у трьох конфігураціях і впорається з перекачуванням в’язких рідин цілодобово. Це одна з найпростіших і найлегших у використанні конструкцій. Також сертифікований для використання в харчовій сфері. Матеріали виготовлення робочої трубки та силіконовий тип мастила дозволені для роботи з продуктами харчування. Може перекачувати неоднорідні склади із твердими та м’якими включеннями без пошкодження структури.

 

Якщо вам потрібна докладніша інформація про характеристики обладнання Tapflo, зв’яжіться з нашими менеджерами.

О Tapflo: Tapflo Group є незалежною сімейною компанією, європейським виробником та світовим постачальником пневмопривідних мембранних насосів, відцентрових насосів та іншого промислового обладнання. Представництва компанії Tapflo успішно працюють у більш ніж 30 країнах світу, а дистриб'ютори нашої продукції – у більш ніж 45 країнах світу.