Tapflo

ТОВ "Тапфло Україна"

БРОШУРИ ТА ІНСТРУКЦІЇ

Одноступінчасті та багатоступінчасті відцентрові насоси: переваги та недоліки | блог Tapflo

Центробежные насосыОдноступінчасті та багатоступінчасті відцентрові насоси: переваги та недоліки

Відцентрові насоси — найпоширеніший в Україні різновид насосного обладнання. Їх популярність пояснюється високою продуктивністю, надійністю та широкими можливостями застосування. Такі агрегати використовуються в харчовій, нафтопереробній, металургійній, хімічній промисловості, організації систем водопостачання та водовідведення, а також у багатьох інших сферах. Для них не страшні надвисокі температури, агресивні речовини. Крім того, вони можуть працювати в умовах підвищених вимог до гігієни.

Відцентрові насоси призначені для безперервного перекачування різних рідин. Деталі конструкції зношуються вкрай рідко, а коли це відбувається, їхня заміна коштує недорого й не займає багато часу. Завдяки цьому, а також тому, що поломки трапляються вкрай рідко, підприємство суттєво економить на обслуговуванні обладнання та уникає тривалих простоїв виробництва.

 

Принцип дії та конструктивні відмінності

Перекачування робочої рідини відбувається завдяки впливу відцентрової сили, що виникає від обертання барабана з лопатями. Найчастіше такі пристрої мають металевий корпус, переважно сталевий або чавунний, але в каталозі Tapflo також доступні пластикові — серія СТР із поліпропілену та полівініліденфториду. Всередині корпус оснащений валом обертання та електроприводом. На валу встановлений відкритий або закритий барабан із лопатями, спрямованими у зворотний від напрямку руху бік. Така фіксація дає змогу ефективніше захоплювати рідину. До корпусу прикріплені 2 патрубки — напірний (що подає) і всмоктуючий.

Коли корпус заповнюється робочим середовищем через всмоктувальний шланг, барабан починає обертатися, лопаті захоплюють середовище й під напором відкидають його до шлангу, що подає. У результаті в зоні випускної трубки створюється зона високого тиску, а в центральній частині барабана — низького. Під впливом цього рідина починає надходити через всмоктувальний шланг насоса. Завдяки такому принципу роботи немає проблем із пульсуючим, нерівномірним напором.

За конструктивними особливостями відцентрові насоси поділяються на одноступінчасті та багатоступінчасті. Їхні принципи дії ідентичні, відмінність тільки в різниці рівня продуктивності та напору.

Одноступінчастий

У конструкцію входять:

 

  • равлик (назва корпусу);
  • колесо з лопатями;
  • вал, що обертається, і його ущільнення;
  • ущільнення камери, де знаходиться олійна ванна;
  • опора підшипників та несуча опора;
  • отвори, які допомагають контролювати рівень олії.

 

Відцентровий насос називається одноступінчастим, оскільки оснащений одним робочим колесом.

Багатоступінчастий

Конструкція багатоступінчастого відцентрового насоса схожа на попередню, але робочих коліс тут від 2. Поділяється на 2 моделі: спіральну та секційну. В останній рідина перекачується послідовно: з одного барабана до наступного.

 

Переваги та недоліки відцентрових агрегатів

До головних плюсів такого обладнання належать:

  • під час роботи відсутня пульсація;
  • потік робочого середовища рівномірний та безперервний;
  • великий вибір моделей, що дає змогу вибрати ідеальний варіант під конкретні умови експлуатації;
  • простота використання та обслуговування;
  • невелика вага навіть у металевих пристроїв та компактність завдяки відсутності додаткових пристроїв (зовнішнього двигуна тощо);
  • можливість працювати з рідинами різного типу, зокрема, сильно забрудненими, агресивними, з механічними включеннями;
  • невисока вартість;
  • надійність та тривалий термін служби.

Мінусів у відцентрового насоса всього 2 — наповнення корпусу рідиною перед запуском мотора та порівняно невисокий ККД, коли потрібно перекачати малий об’єм води або іншої речовини під високим тиском.

 

Класифікація обладнання

У нашій компанії представлені такі типи відцентрових насосів Tapflo:

  • Гігієнічні. Головне завдання такого пристрою — гарантувати еталонну чистоту під час транспортування рідин. Для цього корпуси гігієнічних насосів серії СТН обробляються електричним методом. Це найкращий варіант для виробництва продуктів, косметики, напоїв та ліків.
  • З магнітною муфтою. Використовуються в різних сферах для перекачування різних речовин: від неагресивних до лугів, кислот та інших. Металеві ділянки корпусу, що контактують із рідиною, захищені полівініліденфторидом або скловолокном і укріплені поліпропіленом. Ці моделі із серії СТМ Tapflo підходять для використання навіть в екстремальних умовах.
  • Самовсмоктувальні відцентрові насоси CTSI. Найкраще підходять для транспортування середовищ, що містять велику кількість повітря. Завдяки функції самовсмоктування, можуть розташовуватися в будь-якому положенні відносно джерела середовища, яке потрібно перекачувати.
  • Промислові. Універсальні моделі з можливістю налаштовувати показники під конкретні умови. Ця лінійка СТІ здатна виконати більшість промислових завдань у різних виробничих сферах.
  • Вертикальні лінійки CTV. В асортименті представлені варіанти з поліпропілену, нержавіючої сталі та полівініліденфториду. Тому вони не лише суттєво заощадять робочий простір, а і зможуть працювати із різними речовинами.
  • Пластикові. Лінійка СТР від Tapflo приходить на допомогу, коли не справляються навіть високоякісні агрегати з нержавіючої сталі. Найкраще рішення для транспортування кислот, які роз’їдають будь-який метал, але не вступають у реакцію із пластиком.

Залежно від положення осі робочого колеса, одноступінчасті та багатоступінчасті відцентрові насоси можуть бути горизонтальними та вертикальними. А залежно від положення відносно джерела рідини, що перекачується, — занурювальними або поверхневими. Вибрати найбільш підхожий тип під ваші умови використання та бюджет допоможе наш консультант.

О Tapflo: Tapflo Group є незалежною сімейною компанією, європейським виробником та світовим постачальником пневмопривідних мембранних насосів, відцентрових насосів та іншого промислового обладнання. Представництва компанії Tapflo успішно працюють у більш ніж 30 країнах світу, а дистриб'ютори нашої продукції – у більш ніж 45 країнах світу.