Tapflo

ТОВ "Тапфло Україна"

БРОШУРИ ТА ІНСТРУКЦІЇ

Насоси для каустику (каустичної соди): характеристика та сфера застосування | блог Tapflo

Сода каустическаяНасоси для каустику (каустичної соди): характеристика та сфера застосування

Каустик (каустична сода, гідроксид натрію або їдкий натр) — це хімічна неорганічна сполука, найпоширеніший луг. У сухому вигляді є порошком білого або жовтуватого кольору. У різних виробництвах використовується переважно у вигляді розчину з концентрацією 50%. Через свої хімічні та фізичні властивості вимагає особливо обережного поводження. Тому вибирати обладнання для перекачування каустику необхідно ретельно.

 

Що враховувати, вибираючи насос для перекачування каустичної соди

Головна вимога під час вибору відповідного насоса для каустичної соди — хімічна сумісність. Найсильніше їдкий натр вступає в реакцію з вуглецевою сталлю, алюмінієм, цинком, свинцем, а також може створювати проблеми з фторвуглецем та вітоном. Залежно від концентрації речовини, можна додати сюди поліпропілен. За дуже високих концентрацій рекомендуємо звертати увагу на насос із синтетичних матеріалів та спеціальних сплавів. Якщо вона невисока, то підходять більшість металів. Для проточної частини не можна використовувати мідь, латунь, бронзу.

 

Каустик використовується у виробництві у вигляді рідини, концентрованих твердих гранул, а також лусочок або плавленої маси. В’язкість навіть водних 40% розчинів досить висока — 54 Спз за 60°C. Щільність становить до 1,5 г/см³, через що потрібен двигун із високою потужністю. Речовина дуже корозійна та небезпечна для людини. Тому важливо вибрати обладнання із закритим середовищем, яке гарантує відсутність витоків. У якості ущільнювачів рекомендуємо етилен-пропіленовий каучук.

Висновок: Вибираючи насоси для каустику, зважайте на характеристики речовини, що перекачується (рідина або порошок, концентрація, температура та інші особливості), масштаби і особливості виробництва. Наприклад, чи важливо, щоби був дозуючий насос, функція самовсмоктування, безперебійна робота і т. ін. Зібравши всі ці дані, переходьте до зіставлення їх із характеристиками обладнання.

 

Насоси для перекачування каустичної соди: різновиди та характеристики

З огляду на  розглянуті вище особливості робочого середовища, рекомендуємо звернути увагу на такі моделі від Tapflo:

  • Відцентровий насос. Рух рідини відбувається під впливом відцентрової сили. Ідеально підходить для лугів та концентрованих кислот, працює з продуктами будь-якої в’язкості. Універсальний варіант — промисловий. Він впорається з каустиком будь-якої концентрації, забезпечить герметичність, високу продуктивність та безпеку. Залежно від вимог вашого виробництва, також рекомендуємо звернути увагу на моделі з магнітною муфтою, гігієнічні, самовсмоктувальні.
  • Перистальтичний насос. Підходить для олужнення та перекачування каустичної соди невисокої концентрації. Таке обладнання найкраще підійде для виробництва, де важливе дозування. У нас у каталозі є варіанти для низького та високого тиску.

Наше обладнання виготовлене з ковкого чавуну, сталі, гуми та пластику, які ідеально сумісні з їдким натром.

 

Де застосовується насос для перекачування каустику

Насос (відцентровий, перистальтичний) для перекачування їдкого натру використовується в таких сферах:

  • косметична промисловість: для омилення жирів під час виробництва миючих засобів, шампунів, мила;
  • нафтопереробна промисловість: очищення нафтовмісних продуктів та олій;
  • паперово-целюлозне виробництво: відбілювання паперу, відокремлення лігніну від целюлозних волокон;
  • харчова та кондитерська справа: виробництво какао, шоколаду, напоїв та інших продуктів.

Також відцентровий насос для каустика потрібен у важкій промисловості, хімічних галузях та комунальному господарстві.


Ми рекомендуємо купити для такої мети перистальтичний чи відцентровий насос виробництва Tapflo. У нашому каталозі представлений великий асортимент цього обладнання, тому ви без проблем зможете вибрати відповідну за бюджетом та характеристиками модель.

О Tapflo: Tapflo Group є незалежною сімейною компанією, європейським виробником та світовим постачальником пневмопривідних мембранних насосів, відцентрових насосів та іншого промислового обладнання. Представництва компанії Tapflo успішно працюють у більш ніж 30 країнах світу, а дистриб'ютори нашої продукції – у більш ніж 45 країнах світу.