Tapflo

ТОВ "Тапфло Україна"

БРОШУРИ ТА ІНСТРУКЦІЇ

Експлуатація і технічне обслуговування мембранного насоса: основні правила, проблеми і методи їх вирішення

 

ЕКСПЛУАТАЦІЯ І ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ МЕМБРАННОГО НАСОСА: ОСНОВНІ ПРАВИЛА, ПРОБЛЕМИ І МЕТОДИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

Стабільна безаварійна робота без простоїв - це завжди результат належної турботи про обладнання. Якість насоса може бути як завгодно високим, але недбала експлуатація рано чи пізно призведе до збою і витрат на ремонт. Або вже привела? Тоді ви напевно і самі переконалися, що не допускати поломок набагато дешевше, ніж усувати їх.

БАЗОВІ ПРАВИЛА

Ефективна і безпроблемна експлуатація диафрагменного насоса, як і будь-якого іншого виду техніки, повинна починатися з установки за всіма правилами. Це істотно спростить вам життя. Міцний фундамент, грамотна геометрія трубопроводу, достатній діаметр патрубків - упустили хоча б один аспект, і ось уже вібрації, підвищений тиск і інші негативні чинники починають свою деструктивну діяльність.

Обслуговування мембранного насоса не терпить зневаги інструкціями. Покладено перед введенням в експлуатацію підтягнути корпусні гайки - займіться цим. Передбачено тестування з вимірюванням подачі і тиску агрегату при певних параметрах витрати і тиску повітря - проведіть його.

Отримані в ході випробувань дані щодо відхилення фактичних характеристик від номінальних дозволять скласти уявлення про ступінь зносу пристрої. Адже на кожному підприємстві свої умови експлуатації, і стандартні рекомендації іноді потрібно скорегувати. Орієнтуючись на результати аналізу, фахівці складуть оптимальний графік проведення наступного і подальших планових оглядів обладнання.

ТИПОВІ ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

При належному догляді насоси Tapflo, як і будь-яке інше якісне обладнання, можуть і за весь термін служби не піднести жодного неприємного сюрпризу. В іншому випадку можливі такі симптоми:

  • Насос не починається. Щоб вирішити цю проблему, іноді досить замінити або просто очистити глушник або розподільник повітря. Часом допомагає підвищення компресії за допомогою фільтр-регулятора. Так само як і видалення бруду з камер. В окремих випадках потрібна заміна пошкодженої мембрани.
  • Погане всмоктування. В цьому випадку система може вимагати як очищення, так і видалення повітря з трубопроводу. Не зайве перевірити форми і розміри кульок і сідел клапанів, оскільки перші можуть застрявати. У деяких випадках потрібно просто відновити герметичність лінії всмоктування. А часом рішенням виступає повільний запуск або старт без тиску рідини на нагнітанні.
  • Нестабільна робота. Знову-таки варто перевірити форми і розміри сідел і кульок клапанів. Іноді потрібно здійснити очистку або заміну розподільника повітря. В окремих випадках доводиться встановлювати нове ущільнення або навіть мембрану. А якщо причина проблеми в полою, то її вирішить поліпшення якості повітря.
  • Недостатній потік або тиск. Насамперед варто збільшити тиск повітря за допомогою фільтр-регулятора. Або ж змінити установку на стороні всмоктування. Може також знадобитися ремонт або заміна лінії підведення, розподільника повітря або глушника. Знос кульок і сідел клапанів теж слід виключити. У рідини може бути присутнім повітря, і тоді доведеться попрацювати над герметичністю лінії всмоктування. При криги - над якістю повітря. Стан мембрани також потрібно вивчити.
  • Рідина протікає. Виною тому можуть бути недостатньо затягнуті корпусні гайки, пошкоджені ущільнювальні кільця або мембрани. Ще одна потенційна причина - розтягують / стискають напруги від насосної установки. Їх слід усунути, саму установку - налаштувати, а якщо використовуєте демпфер, забезпечте йому окреме кріплення. Коли ж робоче середовище випливає з глушника, це безперечно розрив мембрани.
  • Пошкодження діафрагми. «Серце» пневматичного насоса може вийти з ладу через неправильно обраного матеріалу, тому перед покупкою нової мембрани обов'язкова консультація у фахівця. Надмірний тиск в установці усуне система підготовки повітря. При тривалій експлуатації всуху агрегату покладається працювати повільно. А при зайвому тиску на всмоктуванні слід перевірити баланс тисків між рідинної та повітряної сторонами діафрагми.

А щоб бути готовим до будь-яких несподіванок і уникнути необхідності зупиняти виробництво через пошуку потрібних деталей, завжди тримайте під рукою ремонтний комплект. Програма-мінімум - це мембрани, ущільнення і кульки клапанів. Ще краще доповнити цю комбінацію набором кілець ущільнювачів / прокладок, глушником та повітряним розподільником в зборі. В ідеалі потрібно було також мати в запасі шток мембран, ущільнення центрального блоку і кільце ущільнювача.

НАЙПРОСТІШІ З РІШЕНЬ

Практика показує, що найчастіше простіше, надійніше і навіть вигідніше перекласти турботи з технічного обслуговування обладнання на фахівців. Під контролем професіоналів мембранний насос буде завжди оглянутий вчасно, а проблеми - виявлені ще на стадії зародження.

Ще одне правильне рішення - вибрати мембранні промислові насоси Tapflo. Невибагливі в обслуговуванні, вони заощадять ваші кошти, сили і час. У цьому вже переконались Київ і вся Україна.

О Tapflo: Tapflo Group є незалежною сімейною компанією, європейським виробником та світовим постачальником пневмопривідних мембранних насосів, відцентрових насосів та іншого промислового обладнання. Представництва компанії Tapflo успішно працюють у більш ніж 30 країнах світу, а дистриб'ютори нашої продукції – у більш ніж 45 країнах світу.