Tapflo

ТОВ "Тапфло Україна"

БРОШУРИ ТА ІНСТРУКЦІЇ

Гвинтові насоси: принцип роботи та особливості конструкції

 

ГВИНТОВІ НАСОСИ: ПРИНЦИП РОБОТИ ТА ОСОБЛИВОСТІ КОНСТРУКЦІЇ

Гвинтові пристрої, як і будь-яке інше обладнання, наділені і перевагами, і недоліками. Зрозуміло, плюси впевнено компенсують усі мінуси. Саме тому така широка сфера їх застосування: від харчової до важкої промисловості. А почнемо огляд із того, що ж ховається в корпусі такого насоса.

 

Винтовой насос Tapflo

 

ЯК ВЛАШТОВАНІ ЦІ МОДЕЛІ?

Працюючи над насосами цього виду в першій половині 20 століття, інженери планували створити агрегати для ефективного перекачування рідин підвищеної в'язкості. На практиці ж отримали універсальні рішення, крім основного призначення, вони ефективно змогли перекачувати гази та рідини з твердими включеннями.

Роль рушійної сили покладено на ротор. Це сталева циліндрична деталь. Саме через неї такі насоси називають гвинтовими. А розташований ротор усередині статора — еластомірної обойми (гільзи) зі спіралевидним каналом усередині.

По всій лінії контакту цих компонентів утворюються ділянки, непроникні для рідини. По суті, має місце розділ внутрішнього простору на кілька герметичних порожнин. Але оскільки ротор розташовується всередині статора з деяким зміщенням, то в процесі обертання всі ці порожнини переходять із відкритого стану в закрите і навпаки.

Зважаючи на таку схему гвинтові агрегати дуже вимогливі до точності цих деталей. Якість матеріалів також має бути на висоті. Найменша невідповідність — і про ефективність можна забути. Звідси і складність виготовлення, і досить висока вартість у порівнянні з іншими пристроями.

ПРИНЦИП РОБОТИ ГВИНТОВИХ НАСОСІВ

У момент закриття порожнини рідина з неї витісняється в наступну — через виступ статора. А після спорожнення ця порожнина знову збільшується в об'ємі, всмоктуючи наступну порцію речовини. Таким чином рідина просувається від вхідного патрубка до вихідного по спіралевидній траєкторії.

Чим же відрізняється гвинтовий насос? Принцип роботи забезпечує цілий ряд переваг:

  • Відсутність пульсацій. Усе завдяки ідентичній площі перетину порожнин по всій довжині спірального жолоба.
  • Надійність. Якщо винести за дужки високі вимоги до точності, конструкція такого обладнання досить проста.
  • Високий ККД. Як правило, від 50 до 70 %. Причому продуктивність безпосередньо залежить від кількості оборотів двигуна.
  • Самовсмоктуюча здатність. Для гвинтового насоса перекачування не стане проблемою навіть при різниці висот у 8,5 м.
  • Функція дозування. Це заслуга пропорційного перекачування.
  • Делікатність. Такому насосу можна довірити чутливі до зсуву рідини. Та й м'які включення не будуть пошкоджені, як це буває при роботі плунжерними та поршневими моделями.

Усі ці переваги повною мірою втілюють собою насоси Tapflo. Цей вдалий вибір уже зробили провідні заводи по всій Україні — Київ, Одеса, Львів, Черкаси, Дніпро, Харків... Прийшла і ваша черга зробити вибір.

О Tapflo: Tapflo Group є незалежною сімейною компанією, європейським виробником та світовим постачальником пневмопривідних мембранних насосів, відцентрових насосів та іншого промислового обладнання. Представництва компанії Tapflo успішно працюють у більш ніж 30 країнах світу, а дистриб'ютори нашої продукції – у більш ніж 45 країнах світу.